Malé je milé

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo vlastne znamená 'malé'

Čo je vlastne malé?

Nároky na bývanie a predstavy o štandarde a nadštandarde, sa krajinu od krajiny výrazne líši. Zatiaľ čo v USA sa považuje 86 m2 byt za „Úmyselne malý“, v Južnej Kórei vyzerá byt pre mladý pár takto alebo takto O chudobných robotníckych rodinách v Číne nehovoriac.

Nie je to tak dávno, čo aj naši predkovia žili v malej chalúpke vo vysokom počte – okrem hospodára a jeho ženy, všetkých detí – a tých bývalo dosť, pomocník, prípadne brat hospodára so svojou rodinou a vo výmenku starí rodičia prenechávajúci gazdovstvo mladšej generácii. Sem-tam sa vyskytli aj nejaké tie domáce zvieratá. Dnes by sme si to ani nevedeli predstaviť. V jednej izbe sa odohrávalo všetko – jedlo, spanie, oslavy, sex, pôrody, choroby. Priestor minimálny, rovnako ako hygiena. Tieto nevhodné podmienky sa našťastie postupne zlepšovali a nástupom moderných stavebných predpisov sa dostávame k pojmom ako minimálny priestor miestnosti pre jednu osobu (8 m2), pohľadová výška a kolaudácia.

Ak si dnes niekto u nás sťažuje na malé rozmery bytu v paneláku, možno je problém niekde inde. Presýtenosť vecami. Inšpirujte sa inými krajmi. Japonci majú dlhú históriu nutnosti obmedziť svoje materiálne statky, a tak im vyprázdnený interiér príde ako samozrejmosť. Veď keby vaša rodina bývala vo vysokohorľavom dome z dreva a papierových výplní a to v oblasti vysokého výskytu zemetrasení, aj vy by ste si rozmysleli, čo si chcete nechať spadnúť na hlavu či podpáliť. Súčasní Japonci sú taktiež zvyknutý v rámci svojho zamestnania sťahovať sa, a to aj niekoľkokrát.

Ďalší z obľúbených moderných štýlov interiéru, ktorý propaguje jednoduchosť, je tzv. škandinávsky. Dôraz kladie na kvalitné prevedenie z masívneho dreva, obmedzenú farebnú škálu navodzujúcu pokoj a sústredenie. Biele steny, neupravené drevo a doplnky v monochromatickom spektre pôsobia až uniformne, na druhú stranu nezaťažujú zmysly a dovoľujú telu i mysli uvoľniť sa do introspekcie.

U nás však túžba dopriať si pekné bývanie väčšinou končí nakupovaním drobných (lebo lacných?) dekoračných predmetov, ktoré potom v izbe zaberajú plochy skríň, komôd, stolíkov, lebo veď „videla som to v časopise a je to také pekné!“ A nakoniec sa z bytu stane galéria lapačov prachu. Hlavne, že je to „provence“, vintage, moderné, ...dosaďte si. Znamená viac nábytku, viac pohodlia?

Kto má menej vecí, má menej starostí. A kto by sa tých nechcel zbaviť?


malé bývanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Ložnice
    Wau super design, takhle podobně bych si představovala svůj byteček. Takhle úsporně a stylově dneska už se dá doslova experimentovat s prostorem třeba v ložnici ještě když máte byt třeba 1+1. Koukala jsem na různé skříně a šatníky tady https://www.aminabytek.cz/skladovani-skrine/ které by se mi hodily do ložnice a byli usporné co se týka prostoru.
    publikované: 02.01.2020 14:35:05 | autor: Janča (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014